Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

Lecția de la Babeș: Imunoprofilaxia infectiilor respiratorii

Imunoprofilaxia poate fi definita ca fiind prevenirea unei boli contagioase prin administrarea unor vaccinuri, a unor seruri specifice. Vorbim de medicina preventiva. Vaccinurile determina un raspuns al persoanei imunizate ce poate preveni aparitia bolii sau, in unele cazuri, manifestarea unei forme usoare de boala.

29 Ianuarie 2023

Lecția de la Babeș: Remedii naturale si alimente necesare intaririi sistemului imunitar

Sistemul imunitar este cel care protejeaza organismul de infectii. Prin urmare, o persoana cu un sistem imunitar slab poate fi mai predispusa la infectii frecvente.

22 Ianuarie 2023

Lecția de la Babeș: Excesul alimentar in perioada sarbatorilor

Sarbatorile de iarna, la romani, se caracterizeaza din punct de vedere alimentar prin frecvente excese, cel mai adesea de ordin cantitativ. Consumul combinat de alimente ce au la baza carnea de porc (piftie, carnati, caltabosi etc) produsele lactate cu continut crescut de grasimi (smantana, unt, branza ) si, nu in ultimul rand, consumul excesiv de alcool cauzeaza manifestari ce pot lua aspectul unei simple indigestii, dar pot si trimite persoana in cauza in serviciul medical de urgenta.

12 Decembrie 2022

Lecția de la Babeș: Hernia hiatala si abordul ei laparoscopic

Hernia hiatala poate fi explicata ca fiind „alunecarea“ unei parti a stomacului din cavitatea abdominala in torace, printr-un orificiu care se afla in muschiul diafragmei (hiatus). Hernia hiatala poate aparea la orice varsta, dar cel mai adesea poate fi intalnita la persoanele de peste 50 de ani.

5 Decembrie 2022

Lecția de la Babeș: Fibroza chistică

Fibroza chistică, sau mucoviscidoza, este cea mai frecventă boală genetică monogenică (o singură genă afectată). Mutația genetică determină producția de mucus vâscos la nivelul bronhiilor și a sistemului digestiv, cu apariția bronșiectaziilor ...

27 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Rujeola

Rujeola este o boala infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusul rujeolic. Este o boala a copilariei. Boala se transmite de la om la om. Persoana infectata poate raspandi virusul fara sa fie constienta de acest lucru. Practic, NU exista purtator sanatos de virus rujeolic. Calea de transmitere este respiratorie, prin picaturi de saliva, stranut, tuse.

20 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Meningita

Meningita este inflamatia meningelui/spatiului subarahnoidian (spatiul intre foitele interne care invelesc creierul si maduva spinarii). Encefalita este inflamatia parenchimului cerebral (creier). Cele doua entitati: meningita si encefalita pot fi boli separate, dar uneori sunt inflamate ambele segmente si diagnosticul este de meningoencefalita.

13 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Boala bronșiectazică

Boala bronșiectazică (BB) este o afecțiune pulmonară cronică ce se definește prin coexistența alterării anatomice la nivel pulmonar cu o simptomatologie clinică specifică. Alterarea anatomică se referă la dilatarea anormală, permanentă și evolutivă a bronhiilor de calibru mediu.

7 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Insuficienta respiratorie

Sistemul respirator are mai multe functii cheie la nivelul organismului, una dintre acestea fiind schimbul adecvat de gaze.

30 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Socul Anafilactic

Socul anafilactic sau anafilaxia este o reactie alergica severa, care poate pune viata in pericol. Poate aparea la cateva secunde sau minute dupa expunerea la o substanta alergica.

23 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Bronsita acuta

Bronsita acuta este generata cel mai adesea de o infectie virala, rareori bacteriana, si cel mai frecvent poate fi intalnita la pacientii cu varste extreme si la fumatori. Boala se manifesta printr-o inflamatie acuta a bronsiilor.

16 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Sarcoidoza

Sarcoidoza este o boala inflamatorie cronica granulomatoasa care afecteaza in primul rand plamanii, desi implicarea mai multor organe este frecventa. Etiologia sarcoidozei nu este clara; cu toate acestea, factorii genetici si de mediu joaca un rol in dezvoltarea bolii.

9 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Scarlatina

Scarlatina reprezinta o boala infectocontagioasa acuta a copilariei (intalnita frecvent la copiii cu varsta mai mica de 10 ani). Boala este determinata de anumite tulpini toxigene de Streptococ B hemolitic, de grup A, si se manifesta clinic prin exantem (pete punctiforme sau miliare rosii, congestive, cu diametrul sub 1 cm, uneori usor reliefate), enantem (eruptie tegumentara, bucala sau faringiana), febra, totul insotit de o alterare a starii generale de sanatate.

2 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Abcesul pulmonar

Un abces pulmonar este o cavitate plină de material purulent în plămân, înconjurată de țesut inflamat. De obicei, acesta rezultă din aspirația în plămâni a bacteriilor care trăiesc în mod normal în faringe sau în cavitatea bucală, în special în șanțul gingival, ceea ce duce la o infecție. Abcesul pulmonar poate fi dificil de tratat și poate pune viața în pericol.

25 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Infectia cu virusul West Nile

West Nile este un virus cu un ciclu de viata ce implica transmiterea la om prin intermediul tantarului. 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezinta manifestari serioase, cu morbiditate si mortalitate crescuta la cele de peste 50 ani. Este o cauza frecventa de boala febrila, fara afectarea sistemului nervos central.

18 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Varicela

Varicela sau ”varsatul de vant” este o boala infectioasa foarte contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian. Virusul se transmite prin contactul direct cu secretiile respiratorii care provin de la bolnavii cu varicela sau prin contact cu continutul leziunilor cutanate veziculoase.

11 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Pneumonia interstitiala atipica

Pneumonia interstitiala atipica reprezinta o infectie a interstitiului pulmonar, adica a spatiului dintre membrana alveolara si vasele de sange. Cel mai frecvent boala este cauzata de virusuri (respirator, rujeolic, rubeolic, citomegalic, sincitial, dar si de adenovirus).

4 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Difteria

Difteria este o boală infecțioasă acută și transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae. Difteria este răspândită pe întregul glob. În regiunile tropicale, domină formele cutanate și inaparente (asimptomatice), iar în regiunile temperate domină angina și crupul difteric sever.

28 August 2022

Lecția de la Babeș: Hepatoprotectoarele

Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului, cu importante funcții metabolice și de detoxifiere. Unele medicamente care se administrează pacienților sunt descrise ca fiind agenți hepatotoxici (anumite antibiotice, medicamente folosite în chimioterapie sau imunosupresivele, medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, etc.). Acestea își exercită efectele dăunătoare asupra țesutului hepatic dând naștere unor specii reactive intermediare de oxigen care, după epuizarea depozitului hepatic de antioxidanți, duc la afectarea ficatului.

21 August 2022

Lecția de la Babeș: Tuberculoza

Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Ca urmare a pandemiei COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice.

14 August 2022

Lecția de la Babeș: Obezitatea adultului

Din cauza prevalenței sale în continuă creștere, a complicațiilor sale multiple și extrem de severe, precum și a dificultilor întâmpinate în prevenirea și tratatea ei, obezitatea reprezintă o mare problemă de sănătate publică și o provocare pentru sistemele de sănătate publică, atât la nivel mondial, cât și la nivel național.

7 August 2022

Lecția de la Babeș: Regimul alimentar în boala gastrointenstinală

Boala gastrointestinală acută infecțioasă este una dintre principalele cauze de îmbolnăvire la nivel mondial și se caracterizează prin modificări care apar la nivel de tract digestiv (stomac, intestin subțire, colon). Aceste modificări pot fi cauzate de virusuri (de exemplu rotavirus, adenovirus, norovirus sau enterovirusuri), bacterii (de exemplu salmonella, E.coli, stafilococ auriu), paraziți sau toxinele produse de aceste microorganisme infecțioase.

31 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Bolile tropicale

Bolile infecţioase tropicale sunt afecțiuni care apar în zonele tropicale şi subtropicale ale lumii. Turiștii care călătoresc în țări exotice, ar trebui să-și ia măsuri suplimentare de precauție, întrucât bolile tropicale pot fi contactate cu ușurință în aceste destinații. La nivel mondial, cele mai întâlnite afecțiuni asociate cu turismul internaţional sunt febra Dengue, malaria, febra galbenă și febra tifoidă.

17 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Oxigenoterapia

Celulele organismului au nevoie de oxigen pentru a produce energie, iar acesta este preluat din aerul respirat. Oxigenul pătrunde din plamani în sânge și, pe calea circulatiei sangvine, se deplasează către organe și țesuturi. Anumite afecțiuni pot scădea nivelul oxigenului circulant, iar aceasta va conduce la instalarea unor simptome precum senzația de lipsă de aer(dispnee) sau respirație ineficientă, oboseală ori starea de confuzie. În final, se pot produce modificări care deteriorează structurile și funcțiile organismului. Terapia cu oxigen poate contracara aceste neajunsuri.

10 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Boala sărutului sau Mononucleoza infecțioasă

Mononucleoza infecţioasă, cunoscută şi sub denumirea de “boala sărutului” sau “mono”, este o afecţiune infecţioasă virală, determinată în principal de virusul Epstein-Barr (care face parte din familia mare a herpesvirusurilor). În România acest virus determină boala acută febrilă benignă, spre deosebire de ţările tropicale unde produce şi afecţiuni maligne (limfom Burkitt, carcinom nazo-faringian).

3 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Infecția cu clostridium

Clostridioides difficile (cunoscut anterior ca și Clostridium difficile) este un bacil (bacterie) prezent în flora microbiană normală a intestinului subțire. Infecția se manifestă doar în anumite condiții, cele mai frecvente fiind: consumul excesiv de antibiotice – care distrug flora intestinală normală, imunosupresia, intervenții chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de rezecție a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal și crearea unor condiții favorabile dezvoltării acestuia, tratamentul cu citostatice sau administrarea de laxative în exces.

26 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: Monitorizarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este, poate, cea mai frecventă patologie întâlnită în cabinetul de cardiologie. Adeseori ignorată pentru că, vorba multora, nu doare, hipertensiunea arterială este responsabilă de un număr însemnat de cazuri de accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, insuficiență renală în stadiu avansat și nu în ultimul rând, de numeroase decese.

19 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: pregătirea pacientului pentru operație

Pregătirea preanestezică sau preoperatorie este foarte importantă, însemnând o evaluare complexă a pacientului ce urmează a fi supus unei intervenții chirurgicale.

12 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: alergiile de sezon

Rino-conjunctivita alergică este o problemă de sănătate semnificativă din cauza încărcăturii simptomelor, precum și a impactului acesteia asupra calității vieții populației afectate. De asemenea, implică o povară economică mare.

5 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: Apa la plămâni (pleurezia)

Ce este pleurezia sau "apa la plămâni"? Înseamnă formarea de lichid în exces față de normal între plămân și peretele toracic (format din coaste, muschi, vase de sânge etc).

29 Mai 2022

Lecția de la Babeș: Praful Saharian

În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii. Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate.

22 Mai 2022

Lecția de la Babeș: Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greacă, însemnând „pentru viață”.

13 Mai 2022

Lecția de la Babeș: Anemia prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier sau anemia feriprivă, cea mai raspândită formă de anemie, este cauzată de un nivel scazut al fierului în organism. Fierul e necesar în producerea energiei, utilizarea oxigenului și proliferarea celulară, regăsindu-se în hemoglobina și în depozitele de fier ca feritina și hemosiderina.

Lecția de la Babeș: Sfaturi practice în caz de mușcătură de căpușă

Căpușele sunt paraziți externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țară noastră specia cea mai frecvența este Ixodes Ricinus.

Lecția de la Babeș: Cura salină

România are nu doar cea mai mare salină din Europa, cea de la Slănic Prahova, care are cel mai pur aer de pe planetă, dar se numară și printre țările cu cele mai multe saline de pe continent. Dincolo de frumusețea adâncurilor de sare, liniștea locurilor și aerul nepoluat, salinele pot oferi și un tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii.

14 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Camera copilului

Indiferent de anotimp, temperatura în camera de somn a copilului, fie că este bebeluș, fie că este mai mare, trebuie să fie de 20-24 grade Celsius. Este invers proportională cu gradul umidității. Persoanele care se află într-o încăpere unde umezeala are un nivel mai ridicat, simt confort chiar și la temperaturi mai scăzute.

9 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică, ce e cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică sau limfoadenita subacută regională, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii.

1 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Steatoză hepatică (ficatul gras)

Este știut faptul că ficatul este al doilea cel mai mare organ din organismul uman. Funcțiile lui sunt complexe, însă, în principal, el procesează alimente și băuturi pentru a obține nutrienți, stochează energia și filtrează substanțele toxice pentru organism.

26 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Botulismul

Bunicii noștri știau despre botulism, așa cum știau și de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, cărbunele sau antraxul.

19 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Postul, sănătos sau dăunător?

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului.

10 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Infecțiile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală reprezintă un spectru larg de afecţiuni care pot fi provocate de contactul sexual neprotejat, dar şi preluate prin sȃnge sau de la mamă la făt.

6 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Stres – Anxietate – Burnout

Expunerea la stres constant şi prelungit cauzat de sarcini multiple, termene limită, relaţii tensionate, program de muncă prelungit şi lipsa odihnei. Toate acestea conduc la apariţia a ceea ce numim anxietate.

27 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Cum suntem apărați de infecțiile gastro-intestinale?

Infecţiile gastro-intestinale reprezintă un grup de afecţiuni care au cauze variate determinate de bacterii, virusuri, paraziţi, dar şi de toxinele acestora, care se caracterizează prin modificări la nivelul tractului digestiv. La producerea infecţiilor gastro-intestinale contribuie perturbarea echilibrului dintre factorii de apărare ai organismului şi factorii de agresiune ai microorganismelor.

18 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Lombosciatica

Lombosciatica este cea mai frecventă nevralgie spinală întâlnită, de intensitate progresivă, uneori hiperalgică, care determină pacienții să solicite asistență medicală de specialitate, uneori chiar și în regim de urgență.

11 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Tusea

Tusea este un simptom experimentat de fiecare dintre noi ȋn cursul vieţii. Este un mecanism de protecție esențial care asigură îndepărtarea mucusului, a noxelor și a patogenilor infecțioşi de la nivelul laringelui, traheei și a bronhiilor mari. Tusea poate fi, de asemenea, un semn de boală pulmonarǎ sau extrapulmonarǎ, fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii se adreseazǎ medicinei primare. 40% din solicitǎrile consulturilor pneumologice sunt din pricina tusei.

6 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Ce sunt vaccinurile și care este rolul lor la vârsta copilăriei

Vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de oameni. Vaccinarea la timp a copiilor este esențială. Copiii mai mici de 5 ani sunt deosebit de sensibili la boli, deoarece sistemul lor imunitar nu și-a construit apărarea necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor. Ei au un risc major de a face o formă gravă de boală care poate duce la spitalizare sau deces.

26 Ianuarie 2022

Lecția de la Babeș: Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare, afectând până la 45% din populația adultă a globului. Rareori singură, hipertensiunea arterială este însoțită frecvent de alte afecțiuni precum obezitate, creșterea valorilor colesterolului sau a glicemiei serice, toate acestea însemnând, de fapt, un risc mai mare de a suferi mai târziu de infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Și toate acestea, adesea, asimptomatic. Hipertensiunea arterială nu doare până e prea târziu.

17 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Gripa

Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (Influenta A, B și C) și paragripale și are un caracter sezonier, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, putând duce chiar și la deces, dacă nu este tratată la timp.

12 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un nematod (vierme cilindric) ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.

3 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Cancerul bronhopulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă o tumoră malignă localizată la nivelul plămânilor cu originea în celulele bronșice. La nivel mondial, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de neoplasm, atât ca incidență, cât și ca mortalitate, depășind chiar și cancerul de sân la femei și pe cel de prostată la bărbați.

28 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Infecția cu HIV

Infecția cu virusul imunodeficienței umane este o afecțiune contagioasă, caracterizată printr-o evoluție stadială, cu semne inițiale de infecție acută, clinic reversibile, urmate de o lungă perioadă de latență, cu o stare de sănătate aparentă și cu reexprimare clinică finală, progresivă.

18 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Pregătirea pacientului pentru analize de laborator

Efectuarea de analize medicale oferă informații privind starea actuală de sănătate a pacientului, despre funcționalitatea diferitelor organe și contribuie la susținerea diagnosticului împreună cu datele furnizate de examenul clinic și anamneza specifică.

12 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Supradoza de vitamine

Vitaminele sunt principalii catalizatori ai multiplelor reacții care au loc în mod continuu la nivelul organismului uman, asigurând o bună funcționare a acestuia. Din cauza faptului că majoritatea vitaminelor pot fi cumpărate fără o prescripție medicală, tendința de auto-administrare de multivitamine a crescut substanțial, în special în perioada pandemică.

4 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Hemoptizia

Hemoptizia reprezintă o sângerare la nivelul căilor respiratorii inferioare, manifestată prin eliminarea unei expectorații cu sânge roșu deschis, spumos, printr-un acces de tuse. Aceasta poate fi unică sau multiplă, în cantitate variabilă, de la câteva firișoare de sânge amestecate cu spută până la cantități mari, de 300 de mililitri de sânge, pe parcursul unei zile.

29 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Astmul bronșic

Astmul bronșic este o boală respiratorie cronică, frecventă, cu potențial sever, cel mai adesea subdiagnosticată. De cele mai multe ori există un alergen declanșator, dar care adesea este dificil de recunoscut. Prevalența astmului bronșic a crescut în ultimii 30 de ani, în special în țările dezvoltate, aproximativ 10-12% dintre adulți și 15% dintre copii fiind afectați la nivel global. În România, incidența este estimată a fi în rândurile a 5-7% din populație.

21 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Meningita

Meningita este caracterizată prin inflamația membranelor protectoare care învelesc creierul și măduva spinării. Meningita poate fi infecțioasă (neuroinfectie) cauzată de: virusuri (gripale, herpetice, enterovirusuri, urlian, rujeolic, varicelo-zosterian, HIV, etc), bacterii (meningococi, pneumococi, staphilococi, haemophilus, etc), fungi (candida, cryptococ, aspergillius, etc), paraziți (toxoplasma, plasmodium, trichinella, etc); dar poate fi și de cauză non-infecțioasă (neoplazii, boli autoimune, vasculite, unele medicamente, etc).

14 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor și investigațiile imagistice pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt depistate aproape 400.000 de noi cazuri. În Romania, peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie an de an. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%.

8 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: TUBERCULOZA (TB)

Tuberculoza, cunoscută și sub numele de “TBC”, „ftizie” sau „oftică”, este o boală infecțioasă și contagioasă, fiind produsă de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, care afectează, de obicei, plămânii (peste 90% din cazuri), dar poate afecta și alte organe (rinichii, pielea, sistemul nervos, ganglionii, oasele și articulațiile etc.).

23 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Hepatita

Hepatita este o boală infecțioasă cu un procent ridicat de transmitere. Cele mai frecvente sunt hepatitele A, B, C si D, cauzate de virusuri hepatice. Prevalența (numărul de cazuri la 100 de persoane) este cuprinsă între 3 la sută, la hepatita C, si 8 la sută, la hepatita B.

16 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Alergia la ambrozie

În ultimii ani se constată o explozie a numărului persoanelor alergice la ambrozie. Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-au sensibilizat la acest polen. Pentru cei care sunt predispuși să dezvolte alergii, formele pot să fie severe.

9 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Tetanosul

Tetanosul este o boală infecțioasă dată de un microb anaerob (Clostridium tetani) care trăiește sub formă de spori pe sol. Odată ajuns într-o plaga care nu este oxigenată suficient, cum sunt de exemplu plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în formă vegetativă, iar microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce tetanosul.

2 Septembrie 2021