Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Complicatii neurologice in infectia cu HIV

Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) ramane una dintre cele mai mari provocari ale sanatatii globale. Inca de la inceputul infectiei, virusul se multiplica la nivelul sistemului nervos central.

Odata cu deteriorarea progresiva a sistemului imunitar, la pacientii fara tratament antiretroviral pot aparea complicatii neurologice care reprezinta importante cauze de deces.

Cele mai frecvent intalnite complicatii neurologice la pacientul cu HIV sunt:

  • Complicatii neurologice primare, care sunt cauzate de actiunea directa a virusului asupra sistemului nervos, determinand tulburari neurocognitive (de exemplu encefalopatia HIV ce reprezinta forma severa a acestor manifestari neurologice).
  • Complicatii neurologice secundare, in conditii de imunosupresie severa, si in aceasta categorie intra infectiile virale (CMV), bacteriene (TB), fungice (criptococ) si parazitare (toxoplasmoza), dar si afectiunile maligne (de exemplu limfomul primar non-Hodgkin al sistemului nervos central).

In ultimul deceniu pe langa analiza lichidului cefalorahidian, obtinut prin punctia lombara, evaluarea imagistica a sistemului nervos central prin computer tomografie sau IRM, imagistica prin rezonanta magnetica, a avut o contributie esentiala in diagnosticarea complicatiilor neurologice din SIDA.

  • Encefalopatia HIV este o afectare neurologica in care pacientii infectati cu HIV, pot dezvolta un proces difuz al bolii care afecteaza functia creierului. Simptomele pot varia de la afectarea functiei cognitive, modificarea personalitatii, a dispozitiei, deteriorarea functiei motorii, pana la confuzie sau dementa.
  • Meningitele asociate infectiei HIV la persoanele cu imunosupresie severa pastreaza manifestarile clinice ale unei meningite, dar pot avea o evolutie imprevibila, chiar si cu tratament adecvat.
  • Toxoplasmoza cerebrala este cea mai frecventa cauza a leziunilor cerebrale focale la pacientii din stadiul SIDA; este o encefalita severa care se manifesta clinic cu convulsii si deficite motorii.
  • Leucoencefalopatia multifocala progresiva (LMP) este cea mai grava complicatie neurologica care apare la pacientii cu imunosupresie severa in stadiul SIDA. Este o maladie demielinizanta progresiva a sistemului nervos central, rara, dar, de obicei, fatala. Clinic, pacientul prezinta dementa progresiva, paralizii.
  • Limfomul primar al sistemului nervos central, cand, clinic, pacientii prezinta o stare mentala alterata, paralizii focale.

Initierea cat mai precoce a terapiei antiretrovirale (ARV), ca tratament esential pentru infectia cu HIV, duce nu numai la reducerea semnificativa a prevalentei dementei severe asociate cu HIV, dar si la scaderea semnificativa a infectiilor “oportuniste” si a malignitatilor la nivelul sistemului nervos central.

- dr. Teodora Moisil - medic primar boli infectioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.