Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Boala bronșiectazică

Boala bronșiectazică (BB) este o afecțiune pulmonară cronică ce se definește prin coexistența alterării anatomice la nivel pulmonar cu o simptomatologie clinică specifică. Alterarea anatomică se referă la dilatarea anormală, permanentă și evolutivă a bronhiilor de calibru mediu.

Din punct de vedere al simptomelor vorbim despre:

  • tuse cronică
  • expectorație abundentă, purulentă
  • infecții respiratorii repetitive

Incidența este de pană la 566 de cazuri la 100.000 de locuitori cu o creștere de 40% in ultimul deceniu.

BB este o afecțiune cronică care poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată.

Managementul BB urmărește reducerea exacerbărilor (acutizărilor), reducerea simptomelor, îmbunătățirea calității vieții și reducerea riscului de complicații viitoare, cum ar fi declinul funcției pulmonare și exacerbările severe. Netratată corect, boala alterează profund calitatea vieții devenind invalidantă.

Căutarea unei cauze de bază, care poate fi susceptibilă de o intervenție țintită pentru a preveni deteriorarea continuă, este primordială, dar rămâne adesea zadarnică.

Terapia se concentrează rapid către tratamente empirice pentru a preveni exacerbările infecțioase și a întârzia progresia bolii.

Boala bronșiectazică înglobează leziuni pulmonare cauzate de o varietate mare de procese patogenice care răspund diferit la terapia cu antibiotice inhalatorii. Bolnavii cu bronșiectazii au adesea infecții cronice polimicrobiene.

- Prof. Dr Voicu Tudorache - Medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.