Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Lecția de la Babeș: Lombosciatica

Lombosciatica este cea mai frecventă nevralgie spinală întâlnită, de intensitate progresivă, uneori hiperalgică, care determină pacienții să solicite asistență medicală de specialitate, uneori chiar și în regim de urgență.

Lombosciatica apare prin lezarea rădăcinilor nervoase L5 sau S1. Cauza principală este discopatia vertebrală lombară (herniile de disc L4-L5, L5-S1). Încă de la o vârstă fragedă, de pe la 20 de ani, la nivelul discului intervertebral începe un proces degenerativ, astfel încât pe la 30 de ani sunt deja constituite adevăratele hernii de disc. O altă cauză a lombosciaticii, des întâlnită, este spondilartroza lombo-sacrată, afecțiune vertebrală degenerativă. De asemenea, afecțiunile inflamatorii (discite, TBC osos vertebral, arahnoidita spinală), formațiunile tumorale primare (meningioame, neurinoame) sau secundare (metastazele osoase vertebrale), traumatismele (fracturi vertebrale, plăgi penetrante, puncții lombare, anestezia epidurală, elongațiile), anomaliile congenitale se numără printre factorii etiologici ai lombosciaticii.

Există o serie de factori favorizanți în declanșarea acestei nevralgii sciatice. Printre acestia se numara: sedentarismul, șederea prelungită pe scaun, postura greșită, ridicarea de greutăți, săriturile, atletismul, obezitatea, sarcina și nașterea.

De cele mai multe ori, debutul este brusc, după un efort fizic susținut, cu durere puternică în zona lombară care se accentuează la mers, ortostatism prelungit, la efectuarea mișcărilor de flexie, extensie a coloanei, la frig, umezeală, când pacientul tușește sau strănută. După mai multe pusee acute, în care durerea a fost strict cantonată la nivel lombar, ea începe să iradieze spre regiunea fesieră, fața posterioară a coapsei, fața posterioară a gambei și poate ajunge până la nivelul degetelor de la picioare.

În ceea ce privește investigațiile paraclinice, se va efectua radiografia coloanei lombo-sacrate față și profil și RMN de coloană lombo-sacrată (spitalul Victor Babeș dispune de aparatura medicală necesară și poate veni în ajutorul pacienților, inclusiv a celor din ambulator).

Tratamentul lombosciaticii include repaus fizic obligatoriu, odihna la pat, evitarea frigului, umezelii, tratament medicamentos (antalgice, antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene, decontracturante musculare, vitamine de grup B, anticonvulsivante, rahianestezie în lombosciatica hiperalgică persistentă), acupunctura, laser terapia, masajul terapeutic, kinetoterapia, folosirea dispozitivelor de susținere a coloanei lombare doar la recomandare medicală, iar în perioadele de acalmie fiziokinetoterapie, cură balneară, terapie termică.

Tratamentul chirurgical este recomandat pacienților care suferă de lombosciatică persistentă, recurentă, pe perioadă lungă de timp cu toate că pacientul a urmat recomandările medicale cu strictețe. Există și o situație de urgență în care intervenția chirurgicală este obligatorie și anume sciatica paralizantă.

În majoritatea cazurilor, evoluția lombosciaticii este favorabilă, cu reducerea/dispariția durerii, însă durerea se poate și croniciza, cu apariția puseelor acute intermitente, iar în cazuri extreme poate să apară complicația majoră (paralizia musculară).

- Dr. Mirela Tărăbuță - Medic specialist neurolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.
Responsive image