Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

RMN-ul de prostată

Este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților. În România, este pe locul trei, după cancerul pulmonar și cel colorectal. Poate fi, însă, depistat timpuriu, iar în acest caz, șansele de vindecare sunt ridicate. Boala este, de cele mai multe ori, asimptomatică sau are simptome nespecifice până în stadii avansate.

RMN-ul de prostată este metoda imagistică, neiradiantă și non-invazivă prin care pot fi evaluate atât prostata, cât și organele din apropierea acesteia. Prin acest tip de investigație sunt obținute imagini detaliate și clare ale acestui organ.

RMN-ul de prostată este esențial pentru pacienții cu suspiciune clinică ori paraclinică de cancer de prostată, ca urmare a unor niveluri crescute ale PSA – antigen specific prostatic - obținut în urma analizelor de sânge. Cu ajutorul imagisticii, se poate evalua dimensiunea acesteia, zona afectată, dar și extensia tumorală. De asemenea, această metodă de investigații are avantajul de a putea evalua creșterea tumorii în afara pereților prostatei, respectiv „invazia” structurilor sau a organelor din apropiere (vezicule seminale sau vezica urinară).

Investigația este, de asemenea, importantă în cazul evaluării preoperatorie a pacienților diagnosticați cu cancer de prostată, cât și în planificarea tipului de tratament pe care pacientul îl va urma.

Tot cu ajutorul RMN-ului, pot fi evaluate și alte afecțiuni ale prostatei, printre care se numără prostatita (infecția prostatei), hiperplazia benignă a prostatei (creșterea volumului acesteia, fără prezența unei cauze maligne – adenom de prostată), anomalii congenitale. De asemenea, tot cu ajutorul acestui tip de investigație, se realizează urmărirea pacienților diagnosticați cu cancer de prostată, după sau pe perioada tratamentului.

RMN-ul de prostată nu implică riscuri. Cu toate acestea, ca și la alte investigații RMN, există cazuri rare de reacții adverse la administrarea substanței de contrast, reacții care, în majoritatea cazurilor, sunt ușoare, de tipul pruritului.

Deși este o metodă non-invazivă, este important de reținut faptul că investigația RMN ar trebui amânată cu până la 6-8 săptămâni, dacă pacientul a efectuat o puncție-biopsie, o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, deoarece hemoragia ce apare după puncție ori intervenție sau inflamație poate scădea calitatea imaginilor, cauzând astfel erori de interpretare.

Durata investigației este de aproximativ 45 minute, nefiind necesar niciun fel de regim special după efectuarea acesteia.

În cadrul Laboratorului de Imagistică din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie pot fi efectuate asemenea investigații în baza trimiterii de la medicul specialist.

- asist univ. dr. Roxana Iacob, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.