Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, endemia tuberculoasa fiind la cote infiorator de mari in tara noastra, a aparut necesitatea delimitarii unei discipline care sa se preocupe de atat de situatia epidemiologica cat si de soarta bolnavilor. Acestea au constituit premizele si cadrul in care a aparut disciplina de ftiziologie, care la nivel national a dezvoltat o retea de spitale autonome sau sectii spitalicesti, preventorii studentesti, sanatorii; s-a elaborat un program national centralizat, toate fiind inregimentate in activitatea de combatere a endemiei tuberculoase.
Clinica de ftiziologie din Timisoara a aparut si ea in contextul descris mai sus si are o istorie care ar putea fi delimitata in urmatoarele intervale:
Perioada s-a caracterizat atat printr-o prodigioasa dezvoltare a activitatii stiintifice cu o tematica foarte larga, cat si prin modernizarea serviciilor clinicii. S-au facut cercetari clinice, asupra indicatiilor si rezultatelor introducerii in terapia tuberculozei a unor medicamente antituberculoase, intrate recent in uz, a corticoterapiei, a unor forme particulare de tuberculoza, etc. Au aparut in cadrul aceleasi actiuni de modernizare noi compartimente de lucru: serviciul de reanimare, laboratorul de explorare functionala, punctul de transfuzii, fisierul tematic al foilor de observatie.
Data fiind tendinta de recrudescenta a endemiei de tuberculoza ponderea activitatii stiintifice s-a directionat spre evaluarea starii endemiei si a activitatilor antituberculoase; cercetarile avand ca tematica aplicarea metodologiei de prevenire si combatere a TBC in conditiile concrete ale judetelor arondate.
Incepand cu anii 1983, in stransa colaborare a colectivului laboratorului s-au introdus in practica clinica noi teste imunologice care au modificat abordarea si intelegerea patogenica a unor aspecte din patologia infectiilor pulmonare. Ca urmare s-a elaborat o multitudine de lucrari in care s-au formulat anumite concepte de imunopatogeneza a unor boli infectioase cronice, pulmonare si s-au propus alternative de imunomodulare si/sau imunochimioterapie.
Răspundem întrebărilor dvs. aici.
Mai intai s-a inceput cu achizitionarea de aparatura/tehnologie care sa permita o investigare complexa si mai acurata a patologiei pulmonare; acest proces s-a continuat si dezvolta din ce in ce mai mult in momentul de fata. Inventarul tehnologic este impresionant ca atat ca diversitate cat si in calitate: fibrobronhoscop, toracoscop, dozator de factor de transfer, spirometre computerizate mobile, polisomnograf, cicloergospirometru, accelerometre, pulsoximetre, holtere de saturatie a O2, gazometre, truse pentru teste alergologice, module de testare a musculaturii respiratorii, precum si o gama variata de dispozitive necesare tehnicilor de fiziokinetoterapie, tomograf computerizat, ecografe, etc. Arsenalul tehnologic posedat este comparabil cu cel al oricarei clinici de profil din tarile dezvoltate.
Dar aceste aparate sunt folosite si valorificate de personal competent, din care unii dintre membrii lui s-au specializat si in strainatate. Procesul de informatizare a mers in paralel cu dezvoltarea clinicii.
Dar patologia diversa si aparatura specifica, impuneau indirect delimitarea unor departamente specializate unde sa se desfasoare investigatiile/tratamentul, eventual monitorizarea. Ca atare, au aparut pe rand Centrul preventie si renuntare la fumat, Departamentul de endoscopie, Departamentul de patologie a somnului, departamentul de explorari pulmonare complexe, centrul de recuperare pulmonara. Adiacent exista si o locatie desfasurarii studiilor clinice internationale. Prin fonduri europene s-a reusit amenajarea unui ambulator de specialitate la standarde si dotare ”europeana”; in aceeasi directie se aliniaza si mutarea Dispensarului antituberculos in incinta spitalului intr-o cladire noua, pe 2 nivele, construita, compartimentata si dotata si ea prin fonduri europene, cu circuite care respecta principiile epidemiologice. Tot in aceasta perioada s-a infiintat si o sectie de terapie intensiva cu 5 paturi, aferenta clinicii de pneumologie; pana atunci exista doar un simulacru de sectie ATI cu numai 2 paturi, care deservea doar clinica de chirurgie toracica.
Vastitatea patologiei pulmonare (infectii, supuratii, cancere, fibroze, patologia somnului, patologia vasculara pulmonara, distrofii toraco-musculo-pulmonare, bolile imunologice si conectivitele cu rasunet pulmonar parenchimatos sau vascular, etc) pe de o parte, iar pe de alta parte necesitatea unui personal medical specializat si dotat cu o tehnologie adecvata abordarii anumitor segmente/arii ale aparatului respirator, au condus inerent la recunoasterea si repunerea in drepturi a acestei discipline sub numele de Pneumologie. Aceasta se intampla la sfarsitul anilor 90, cand pneumologia a iesit de sub sigla limitativa si prezumtioasa a ”ftiziologiei”. Dar au trebuit mai bine de 10 ani, pana cand la nivelul Universitatii noastre s-a inteles acest lucru si s-a putut opera nu numai formal, dar si in facto aceasta nastere de novo a disciplinei prin restructurarea statelor de functii (in timpul mandatului Rectorului M.Raica, 2011); amintesc acest lucru, pentru ca Timisoara a fost prima Universitate din tara la care s-a produs aceasta inoire.
O data cu intrarea in drepturi a Pneumologiei, intreaga patologie a aparatului respirator a devenit obiect de predare si studiu la nivelul acestei catedre. Ca urmare studentii de la medicina generala, stomatologie (medicina dentara), cei de balneofiziokinetoterapie (BKFT) au fost dirijati spre clinica noastra. Aceasta a impus si cresterea numerica a cadrelor de predare de la 3 inainte de 1989, la 6 plus inca 4 platiti cu ora.
Existand infrastructura moderna, un personal calificat si entusiast, nu a intarziat sa apara si valorificarea muncii prestate sub forma a numeroase lucrari stiintifice, publicate in prestigioase jurnale din tara sau din strainatate: Respiratory medicine, PlosOne, Sleep, International Jounal of COPD, etc. Participarea la congrese cu lucrari prezentate oral sau prin postere si premierea unora din ele, stau marturie in acest sens. Membrii disciplinei, in functie de specializarile fiecaruia, sunt membri pe langa Societatea Romana de Pneumologie, la Societatea Europeana de Boli respiratorii (ERS) sau la Societatea americana de patologie Toracica (ATS) sau la Colegiul medicilor americani de boli toracice (ACCP), Societatea de patologie a somnului, etc. Au fost elaborate in perioada 1990 - 2014 peste 15 carti sub forma de monografii sau carti in colectiv, inafara de 5 cursuri pentru studenti/rezidenti, reeditate/actualizate periodic. Peste 30 de lucrari de diploma/licenta au fost elaborate in cadrul clinicii de pneumologie.
Medic șef secție, Medic primar pneumolog, tel.: 0732680141
Medic primar pneumolog, tel.: 0722619148
Medic primar pneumolog, tel.: 0732680117
Medic primar pneumolog, tel.: 0732680114
Medic primar penumolog, tel.: 0732680113
Medic primar pneumolog, tel.: 0751145432
Medic primar pneumolog, tel.: 0732680112
Medic specialist cardiolog, tel.: 0732680162
Medic specialist hematologie, tel.: 0759063399
Asistent șef,
As.med.pr,
tel.: 0732680115