Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

„Boala Obrajilor Pălmuiți” - afecțiunea ce are o contagiozitate de peste 90%. Primii pacienți, din acest an, au fost consultați în camera de gardă a Spitalului Victor Babeș Timișoara

Parvoviroza Umană (cunoscuta drept Boala Obrajilor Pălmuiți sau Eritemul infecțios) este o afecțiune extrem de contagioasă, care se transmite prin aer, prin contactul direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, picături de salivă sau secreții nazale, ori prin atingerea obiectelor contaminate. Boala este declanșata de PV 19( Parvovirus 19).

23 Aprilie 2024
Biroul de comunicare

RMN-ul de prostată - cea mai avansată metodă imagistică în diagnosticarea afecțiunilor acestui organ

Cel mult 60 de minute. Atât durează realizarea unui RMN de prostată. Metoda este necesară pentru diagnosticarea și evaluarea patologiei acestei glande, grație obținerii unor imagini detaliate ale prostatei, ale structurii acesteia, precum și ale țesuturilor din jurul său. Investigația este non-invazivă și non-iradiantă, iar prin imaginile pe care le oferă, permite evaluarea cu precizie a dimensiunii, formei și structurii prostatei. Printre afecțiunile ce pot fi identificate cu ajutorul screening-ului imagistic se numără cancerul, hiperplazia benignă de prostată (HBP) sau prostatita.

18 Aprilie 2024
Biroul de comunicare

Urografia prin tomografie computerizată - investigație gratuită în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

URO-CT sau urografia prin tomografie computerizată este o investigație medicală imagistică folosită pentru a evalua tractul urinar al unei persoane. Tractul urinar include rinichii, ureterele (tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică) și vezica urinară. Realizarea unei asemenea evaluări imagistice se recomandă în cazul unor afecțiuni precum: litiaza renală (pietre la rinichi), hematurie (sânge în urină), suspiciunea unor formațiuni tumorale, anomalii congenitale sau diverse probleme ale vezicii urinare.

2 Aprilie 2024
Biroul de comunicare

24 Martie 2024 – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei „DA! PUTEM ELIMINA TUBERCULOZA.”

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este un semnal de alarmă pentru a conștientiza amploarea și gravitatea acestei afecțiuni. Tuberculoza (TB) este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, boala provocând decesul a aproape un milion și jumătate de oameni în fiecare an, îndeosebi în țările în curs de dezvoltare.

24 Martie 2024
Biroul de comunicare

Boala Sărutului – afecțiunea prin care am trecut peste 95 la sută dintre noi

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului este o afecțiune acută infecțioasă și contagioasă produsă de virusul Epstein Barr. Studiile arată că aproape 50 la sută dintre cazuri apar în copilărie, înainte de împlinirea vârstei de 5 ani. Urmează o nouă etapă, în adolescență și în cazul adulților tineri (14-25 ani), atunci când există un schimb mai ridicat de fluide (salivă), boala fiind mai rar întâlnită în afara acestui interval de vârstă. De asemenea, infecția poate apărea și sub forma unor mici focare epidemice în colectivități școlare sau internate.

22 Februarie 2024
Biroul de comunicare

Mamografii gratuite la început de an la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Mamografia reprezintă o tehnică importantă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, oferind posibilitatea de intervenție imediată și a unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii. Detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigații imagistice poate face diferența între vindecare și evoluția spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calității vieții.

8 Februarie 2024
Biroul de comunicare

Osteodensitometria - investigația care ne dă informații despre sănătatea oaselor și riscul producerii unor fracturi. Tehnica de evaluare imagistică permite stabilirea densității și rezistenței osoase

DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) este dispozitivul medical utilizat în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fracturi. Aparatul, care este un instrument cu un nivel de precizie foarte ridicat, permite măsurarea densității osoase și a compoziției corporale. Dispozitivul utilizează două tipuri de raze X de energii diferite pentru a măsura cantitatea de țesut osos și grăsime într-o anumită regiune a corpului. Astfel, se poate determina densitatea osoasă și se pot identifica eventualele pierderi de masă osoasă asociate cu osteoporoza sau alte afecțiuni.

1 Februarie 2024
Biroul de comunicare

Suspiciune de botulism în cazul a opt copii dintr-o localitate din Timiș. Ei sunt internați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș Timișoara. Doi dintre micuți necesită monitorizare permanentă

Botulismul este o intoxicație severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară și, în cazuri extreme, punând în pericol viața pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți în înghițire, fenomene digestive și chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului). Copiii internați au vârstele cuprinse între trei și șapte ani.

29 Ianuarie 2024
Biroul de comunicare