Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Infecția cu Salmonella spp.

Denumirea provine de la medicul veterinar american Daniel Salmon, care, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a izolat din intestinul porcului prima tulpină aparţinând acestui grup taxonomic.

Infecția cu Salmonella spp. este cunoscută ca salmoneloză. Salmoneloza este o boală a tractului digestiv, de etiologie bacteriană, care poate afecta atât copiii, cât și populația adultă. La nivel european, infecția cu Salmonella este a doua cea mai frecventă cauză de infecție gastro-intestinală, fiind raportate în 2019 aproximativ 88.000 de cazuri noi de îmbolnavire. 17,9% din numărul total de toxiinfecții alimentare la nivel european au fost salmoneloze.

Rezervorul natural al Salmonella spp. este reprezentat de tractul gastro-intestinal uman și animal. Transmiterea patogenului bacterian are loc prin intermediul ingestiei de alimente și apă contaminate.

De la momentul ingestiei alimentelor sau apei contaminate și până la apariția manifestărilor specifice pot trece între 6 ore și câteva zile, fapt care îngreunează realizarea anchetei epidemiologice în vederea identificării sursei de contaminare bacteriană.

Simptomele salmonelozei sunt gastro-intestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele vârstnice și persoanele cu imunitate scăzută (cum ar fi cele cu HIV/SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi).

În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă, iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat. Dereglarea tranzitului intestinal poate persista, însă, mai multe luni după remiterea infecției, din cauza capacității bacteriei de alterare a florei digestive fiziologice.

Alimentele contaminate în mod frecvent cu Salmonella spp. sunt:

  • Carnea de pasăre crescută în curte, carnea de porc și vită în cazul în care sunt consumate în stare crudă sau după preparare termică insuficientă
  • Ouă și derivate ale acestora – sosuri, maioneze, creme pentru prăjituri pe bază de ou crud
  • Lapte și produse din lapte nepasteurizate
  • Dulciuri sau prăjituri care conțin creme insuficient procesate termic (bain-marie) preparate din ouă sau lapte contaminat cu Salmonella

Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul.

Diagnosticul de salmoneloză este stabilit de către medicul infecționist pe baza anamnezei, examenului clinic și, nu în ultimul rând, al investigațiilor de laborator. În prezența unei suspiciuni de infecție cu Salmonella, medicul curant recomandă efectuarea unei coproculturi, pentru izolarea salmonelelor, și realizarea antibiogramei specifice în vederea inițierii tratamentului cu antibiotice.

Izolarea salmonelelor de la gazdă umană are întotdeauna semnificaţie clinică – bolnav sau purtător sănătos.

În anumite situații, diagnosticul poate fi stabilit pe baza metodelor rapide de detecție moleculară PCR care presupun identificarea materialului genetic bacterian prezent la nivelul scaunelor diareice.

- conf.univ.dr.Elena Hogea - medic primar medicina de laborator, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.