Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Lecția de la Babeș: Supradoza de vitamine

Vitaminele sunt principalii catalizatori ai multiplelor reacții care au loc în mod continuu la nivelul organismului uman, asigurând o bună funcționare a acestuia. Din cauza faptului că majoritatea vitaminelor pot fi cumpărate fără o prescripție medicală, tendința de auto-administrare de multivitamine a crescut substanțial, în special în perioada pandemică.

Este esențială conștientizarea faptului că orice abuz de vitamine are efecte negative majore asupra organismului.

De exemplu, vitamina C, deși are numeroase beneficii (este un puternic antioxidant, imunostimulator și antioncogen (datorită dehidroascorbatului, forma sa oxidată, prin suprimarea celulelor canceroase), la o supradoză, la concentrații mai mari de 2 grame, poate provoca dezechilibre gastro-intestinale. Acestea se manifestă prin dureri epigastrice și diaree, iar suplimentarea orală continuă, cu doze mari de acid ascorbic, este asociată cu o incidență crescută a oxalaților la nivel renal, toxicitate cardiaca și chiar metabolică.

Un alt exemplu îl reprezintă consumul abuziv de vitamina D. Aceasta este un prohormon esențial în menținerea nivelului de calciu în organism. La doze de 2000 UI administrate pe perioade lungi de timp se poate observa calcificarea țesuturilor moi, iar la 4000 UI s-a raportat o scădere semnificativă a densității oaselor, cu risc crescut de producere a unei fracturi.

Vitamina E este un antioxidant și captator de radicali liberi (compuși chimici secundari cu rol esențial în anumite procese biologice vitale), însă, administrarea prelungită (de exemplu de 400 UI) este asociată cu o incidență de 17% mai mare de cancer de prostată.

Vitaminele din clasa B-urilor sunt cele mai importante surse în procesul de creștere și regenerare celulară. Cu toate acestea, suplimentarea cu acid folic (B9) la ≥1 mg/zi poate favoriza creșterea de adenoame colorectale nediagnosticate.

Cu alte cuvinte: doza face diferența!

- Prof.univ.dr.Adriana Cristina Dehelean - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.