Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Cazan nou, de ultimă generație, donat de Profi pentru încălzirea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

În aceste zile este instalat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara un nou cazan termic, ce va ajuta la încălzirea saloanelor, a cabinetelor medicale și a birourilor unității sanitare. Noul echipament a fost amplasat în clădirea care adăpostește centrala termică a spitalului.

10 Decembrie 2021
Biroul de comunicare

Evaluarea pacienților post–COVID 19

Vindecarea după infecția cu Sars Cov 2 este un proces complex care necesită timp și răbdare, iar evaluarea și monitorizarea pacientului sunt indispensabile recuperării complete”. Asta le spun specialiștii infecționiști și pneumologi celor care au trecut prin boală și au rămas cu sechele. Iar numărul acestora este relativ mare.

26 Noiembrie 2021
Biroul de comunicare

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde. Acesta este bilanțul cumplit al unei boli vindecabile care ucide, însă, anual, sute de mii de copii cu vârsta mai mică de 5 ani. Practic, pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios căruia îi cad victime deopotrivă copii și adulți.

11 Noiembrie 2021
Biroul de comunicare

Aparatură de laborator de ultimă generație primită ca donație de Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Analizator multiparametric. Aceasta este denumirea aparatului primit ca donație din partea companiei Continental Anvelope Timișoara. Dispozitivul realizează o execuție simultană, în serii mici, a tuturor tipurilor de teste, atât pentru boli infecțioase, cât și pentru cele autoimune, endocrinologice, alergii și chiar markeri tumorali. Analizatorul este complet automatizat și asigură o trasabilitate completă a rezultatelor.

9 Noiembrie 2021
Biroul de comunicare

8 noiembrie – Ziua Internațională a Radiologiei

Noiembrie 1895. Wilhelm Conrad Röntgen, părintele Radiologiei, realizează prima radiografie din lume. În onoarea cercetătorului german, laureat al premiului Nobel pentru Medicină, începând din 2012, în fiecare an, pe 8 noiembrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Radiologiei.

8 Noiembrie 2021
Biroul de comunicare

Procedură nouă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, care permite depistarea unui neoplasm mamar cu 2 ani înainte de a putea fi descoperit prin palpare

Din această săptămâna, în Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a fost pus în funcțiune un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân. Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân.

3 Noiembrie 2021
Biroul de comunicare

Delegație OMS la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

O delegație condusă de dr. Heather Papowitz, manager de criza în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, s-a întâlnit în această dimineață cu conducerea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Specialistul OMS a vrut să vadă care sunt condițiile de tratament din unitatea sanitară aflată în linia întâi a luptei împotriva SARS-CoV 2, care sunt nevoile medicilor și cum poate ajuta organizația spitalul timișean.

25 Octombrie 2021
Biroul de comunicare

Tabloul electric principal al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a fost schimbat după 60 de ani

15 ore. Atât a durat înlocuirea tabloului electric principal al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Acesta asigură funcționarea sistemului electric din întreg spitalul. Pentru înlocuirea lui a fost necesară amplasarea unui generator de mare putere, de la ISU Banat, care a preluat, practic, alimentarea electrică a unității sanitare pe timpul schimbării panoului de curent.

11 Octombrie 2021
Biroul de comunicare

Secție de Pre-Terapie deschisă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Creșterea accentuată a numărului de pacienți cu forme severe și foarte severe de infecție cu SARS-CoV 2, dar și numărul mic de paturi de ATI a dus la necesitatea înființării unei Secții de Pre-Terapie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș. Aseară, parterul secției de Pneumologie a fost transformat în zonă roșie. Au fost operaționalizate 34 de paturi în care vor fi internați pacienții ce necesită suport respirator.

27 Septembrie 2021
Biroul de comunicare

17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

“Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”. Aceasta este tema aleasă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului în acest an. Chiar dacă omenirea este în plină pandemie de COVID 19, personalul medical nu trebuie să uite de două dintre categoriile cele mai vulnerabile, mamele și copiii nou-născuți. Sistemele de sănătate din întreaga lume au fost sufocate de valurile succesive de COVID 19, iar impactul asupra celor două categorii a fost unul major.

17 Septembrie 2021
Biroul de comunicare

Ziua Mondiala pentru Terapie Fizica - Kinetoterapie

În fiecare an, pe 8 septembrie e sărbătorită Ziua Mondială pentru Terapie Fizică - Kinetoterapie. Tema din acest an este dedicată reabilitării după COVID 19. În acest fel este subliniată importanța specialiștilor în kinetoterapie în procesul de recuperare pulmonară după infecția cu SARS CoV 2.

8 Septembrie 2021
Biroul de comunicare

#impreunareusim. Universitatea Politehnica Timișoara vine în ajutorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Vechimea instalației electrice, suprasolicitarea circuitelor, prelungirea traseelor, creșterea numărului de aparate folosite în cadrul procedurilor de tratament. Toate acestea reprezintă riscuri pentru o posibilă defecțiune a sistemului electric al unității sanitare. De aceea, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a cerut ajutorul specialiștilor de la Universitatea Politehnica din Timișoara.

16 August 2021
Biroul de comunicare

Investigații imagistice gratuite de Computer Tomograf și RMN la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a încheiat un contract de decontare a cheltuielilor pentru realizarea investigațiilor imagistice cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș. Această înseamnă că investigațiile imagistice sunt gratuite.

12 August 2021
Biroul de comunicare

Semnal de alarmă: pacienții cu cancer pulmonar se prezintă la spital într-un stadiu avansat al bolii

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara spun că, de multe ori, neoplasmul bronho-pulmonar cu care se prezintă bolnavii în unitatea sanitară nu mai permite decât un tratament paliativ. De aceea, pneumologii susțîn că este important că pacienții să se prezinte pentru consult de specialitate încă de la primele simptome astfel încât această patologie să poată fi diagnosticată în stadii incipiente și să permită administrarea unui tratament curativ.

5 August 2021
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara va avea primul aparat PET-CT dintr-o unitate sanitară de stat din vestul României

Ministerul Sănătății a alocat fondurile necesare achiziționarii primului aparat PET-CT din zona de vest a țării, dintr-o unitate sanitară din sistemul public de sănătate. Valoarea investiției este de 13.138.000 de lei, 90 la sută din fonduri fiind alocale de Ministerul Sănătății, iar 10 la sută de la bugetul local al Primăriei Timișoara. Aparatul permite diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer.

23 Iunie 2021
Biroul de comunicare

Platformă unică în România pentru second opinion în cazul pacienților cu boli interstițiale pulmonare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare (fibroză si alte boli interstițiale), dar și medicilor care doresc să obțină o a doua opinie, o platformă de online de diagnosticare gratuită.

14 Iunie 2021
Biroul de comunicare

31 mai - Ziua Mondială fără tutun

Peste 6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza unor afecțiuni asociate fumatului, iar cifrele arată că în 2030 numărul acestora va ajunge la 8 milioane. Mai mult, în fiecare an, se înregistrează peste 1,2 milioane de decese din cauza fumatului pasiv (expunerea nefumătorilor la fumul de tutun ambiental).

31 Mai 2021
Biroul de comunicare

Evaluare imagistică în premieră la Timișoara pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacientul post COVID-19

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au inițiat un proiect, în premieră, prin care pacienții post COVID-19 sunt investigați imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler. Aceasta permite evaluarea fluxului de sânge în timp real.

20 Mai 2021
Biroul de comunicare

Vizită a unui înalt reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș

Dr. Miljana Grbic , directorul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în România, s-a întâlnit cu conducerea unității sanitare. În cadrul vizitei s-a discutat despre activitatea desfășurată de cadrele medicale din spital de la începutul pandemiei, dar și despre proiectele demarate la Spitalul Victor Babeș, unitate aflată în linia întâi a luptei împotriva COVID 19.

7 Mai 2021
Biroul de comunicare

5 Mai - Ziua Mondială a Astmului

‘Mituri și adevăruri despre astm’ este tema din acest an a Zilei Mondiale a Astmului. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 1998, la Barcelona. Este pentru al cincisprezecelea an consecutiv când Societatea Română de Pneumologie (SRP) marchează lupta împotriva unei afecțiuni despre care există numeroase prejudecăți.

5 Mai 2021
Biroul de comunicare

Proiect inedit: Depistarea virusului SARS-CoV 2 cu ajutorul câinilor special dresați

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara împreună cu Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu au pus bazele unui proiect de cercetare pilot în Romania ce presupune dresarea unor câini pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Primi pași au fost deja făcuți în luna septembrie a anului trecut la centrul chinologic de la Sibiu.

27 Aprilie 2021
Biroul de comunicare

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Malariei

Aproape 230 de milioane de persoane infectate anual, 65 la sută dintre victime fiind copii cu vârstă mai mică de 5 ani. Peste 400.000 de decese in fiecare an. Malaria reprezintă un pericol pentru 40 la sută din populația globului. Acestea sunt doar câteva dintre informațiile care arată ce înseamnă, de fapt, Malaria, una dintre cele mai vechi boli de pe Pământ și pentru a carei eradicare sunt cheltuite anual miliarde de dolari.

25 Aprilie 2021
Biroul de comunicare

Se reiau investigațiile CT la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Începând din acesta după-amiază, Computerul Tomograf al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a fost repus în funcțiune. Piesa din cauza căreia aparatul s-a oprit a fost înlocuită, astfel încât investigațiile imagistice vor fi reluate.

8 Aprilie 2021
Biroul de comunicare

7 APRILIE - Ziua Mondială a Sănătății

2021 reprezintă al doilea an de luptă împotriva unui virus care ne-a schimbat complet viața și obiceiurile. Am învățat că doar împreună putem învinge, putem merge mai departe, putem reclădi ceea ce pandemia ne-a distrus. Pe 7 aprilie 1948, Organizația Mondială a Sănătății declara acea zi ca fiind aniversarea Sănătății în întreaga lume. Tot pe 7 aprilie, odată cu prima întrunire la nivel mondial a OMS, intra în vigoare Convenția Organizației Mondiale a Sănătăți.

7 Aprilie 2021
Biroul de comunicare

Rezultatele evaluării gradului de burnout al angajaților Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara

“Burnout sau epuizarea profesională reprezintă o stare de epuizare, atât fizică, cât și psihică, ce apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oameni”, spune psihologul Herber Freudenberger, cel care a identificat existența acestui sindrom. Burnout-ul poate duce nu doar la epuizare emoțională, ci și fizică, depersonalizare și chiar scăderea performanțelor.

5 Aprilie 2021
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș nu mai poate realiza investigații imagistice de tip CT persoanelor infectate cu SARS Cov 2

Computerul Tomograf, aparatul cu ajutorul căruia se realizează investigațiile imagistice pentru depistarea gradului de infecție cu SARS CoV 2 nu mai poate fi folosit. Practic, pe baza rezultatelor scanărilor CT sunt evaluate leziunile pulmonare de COVID-19 și se poate stabili “încadrarea în boală”, adică se poate observa cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului ceea ce duce la clasificarea în formă medie sau severă a bolii.

1 Aprilie 2021
Biroul de comunicare

Programele de reabilitare respiratorie - obligatorii pentru o recuperare pulmonară cât mai rapidă în cazul pacienților cu forme medii și severe de COVID-19

Dificultățile de respirație, oboseală rapidă și accentuată, dificultăți de adaptare la efort fizic, somnolență, dureri musculare. Sunt doar câteva dintre urmările unei infecții COVID-19 cu afectare profundă a funcției respiratorii. Acestea se manifestă îndeosebi în cazul pacienților care, din cauza formei medii sau grave de infecție cu SARS-CoV2, au necesitat susținere respiratorie asistată. Toți cei care acuză asemenea simptome, chiar și după vindecarea de coronavirus, au fost internați în unitățile sanitare COVID-19, de la câteva zile până la câteva săptămâni. Pacienții in cauză au avut o afectare pulmonară de cel puțin 40 la sută, constatată în urma unei investigații imagistice de tip CT sau low dose CT.

16 Martie 2021
Biroul de comunicare

Exercițiu simulare de incendiu și evacuare la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara

Scenariul elaborat de specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al Județului Timiș prevede izbucnirea unui incendiu la un salon din cadrul Secției de Anestezie Terapie Intensivă, cu degajări masive de fum și gaze toxice. Incendiul se propagă cu repeziciune pe fațada clădirii, la etajul 1 și la acoperiș.

3 Martie 2021
Biroul de comunicare

Ziua Internațională A Bolilor Rare

2021 este al paisprezecelea an în care, la nivel mondial, se celebrează Ziua Internațională a Bolilor Rare. În Uniunea Europeană, o boală rară este acea maladie care afectează o persoană din 2000.

28 Februarie 2021
Biroul de comunicare

Semnal de alarmă tras de medicii timișoreni în privința pacienților oncologici: să vină cu încredere in spitale

2020, anul pandemiei, a însemnat o scădere substanțială a numărului de pacienți oncologici care au solicitat un consult de specialitate într-o unitate spitalicească. Gradul de adresabilitate a scăzut cu peste zece procente în clinicile oncologice, ajungând chiar și cu până la 50 la sută în spitalele de stat. Mai mult, potrivit unor date statistice existente la nivel național, diagnosticarea pacienților a scăzut în România dramatic în perioada de urgență.

26 Februarie 2021
Biroul de comunicare

Investigație prin Rezonanță Magnetică (IRM) a sânului - procedură nouă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara

Statisticile arată că, în medie, în Europa, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. În România, anual, peste 9000 de femei sunt înregistrate ca având o afecțiune oncologică la nivelul sânilor. De altfel, cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice.

15 Februarie 2021
Biroul de comunicare

Proiect în premieră națională la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara. Cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și al stresului profesional

28 februarie 2020 a fost ziua in care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2. Timp de un an întreg, corpul medical, dar și cel auxiliar au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă, pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți.

10 Februarie 2021
Biroul de comunicare

Terapie medicală nouă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara bazată pe folosirea unui sistem de oxigen cu flux mare

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara au introdus în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV 2 un nou tip de terapie medicală bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen. Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus.

22 Ianuarie 2021
Biroul de comunicare

Astăzi are loc administrarea rapelului personalului medical de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara căruia i-a fost administrată prima doză de vaccin anti COVID 19 in etapa zero a campaniei de vaccinare

După exact 21 de zile de la prima vaccinare, cadrelor medicale și personalului administrativ de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara le va fi administrat rapelul (a doua doza de vaccin), începând de astăzi.

17 Ianuarie 2021
Biroul de comunicare

Spitalul Victor Babeș Timișoara, unitatea sanitară din România cu cel mai mare procent de angajați vaccinați anti COVID-19

Peste 95 la sută dintre angajații și voluntarii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara au fost vaccinați în acestă primă etapă a campaniei naționale de vaccinare. Procesul de vaccinare a început în 27 decembrie, când au fost administrate primele doze în centrul special înființat în spitalul timișorean.

12 Ianuarie 2021
Biroul de comunicare