Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Spitalul Victor Babeș Timișoara, singurul Centru Expert din vestul țării pentru diagnosticarea și tratarea pacienților cu Hipertensiune Arterială Pulmonară

Hipertensiunea pulmonară (HTP) este determinată de o creștere a presiunii în circulația pulmonară, în artere, în vene ori capilare, având ca efect o suprasolicitare constantă a inimii, asociată cu insuficiență cardiacă. Aceasta poate duce la moarte prematură. În condiții normale, presiunea în teritoriul pulmonar (numită și „mica circulație”) este scăzută, tocmai pentru a ușura munca inimii în realizarea schimburilor gazoase.

29 Decembrie 2023
Biroul de comunicare

Impactul diferențelor mari de temperatură asupra corpului uman: Riscuri și măsuri de protecție

Diferențele mari de temperatură reprezintă un factor de stres pentru organismul uman, punând presiune asupra sistemelor cardiovascular și respirator. Această vulnerabilitate afectează cel mai adesea copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente, îndeosebi pacienții cu boli pulmonare cronice.

5 Decembrie 2023
Biroul de comunicare

Bpoc, o afecțiune medicală fatală: doar două crize de bpoc cresc cu 80% riscul de deces al românilor

BPOC, boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global, deseori asociată cu complicații cardiovasculare. În contextul Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie (SRP) trage un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ major al acestei patologii asupra vieții pacienților și a întregului sistem de sănătate din România.

15 Noiembrie 2023
Biroul de comunicare

Peste 1000 de pacienți cu pneumonie internați în acest an in Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș. Semnal de alarma tras de medicii pneumologi de Ziua Mondială de luptă Împotriva Pneumoniei

Este o problemă majoră de sănătate publică, afectând mii de oameni în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de decese ale copiilor sub 5 ani sunt cauzate anual de această boală. Este a 8 cauză de deces la nivel mondial. Vorbim despre pneumonie, o formă de infecție respiratorie acută care este provocată cel mai frecvent de bacterii sau virusuri și, mai rar, de fungi, dar care poate fi prevenită.

12 Noiembrie 2023
Biroul de comunicare

Ziua Mondială a Radiologiei

Radiologia sau imagistica medicală înseamnă mult mai mult decât imagini obținute cu ajutorul razelor X sau a câmpului magnetic ori ultrasunetului. Radiologia este o fereastră către diagnosticarea și managementul bolilor. Detecția precoce, intervenții chirurgicale mai puține și evaluarea atentă a răspunsului la tratamente inovative. Toate acestea însemnă, de fapt, imagistică medicală.

8 Noiembrie 2023
Biroul de comunicare

Pacienți cu suspiciune majoră de botulism internați la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Trei persoane, o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, și fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiș, au fost internați în cursul zilei de ieri, în Clinica 2 de Boli Infecțioase a Spitalul Victor Babeș Timișoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism. O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenție, a fost inițial îndrumată pentru un consult în camera de gardă și ulterior internată în cursul nopții în Clinica 1 de Boli Infecțioase.

31 August 2023
Biroul de comunicare

Primul pacient din vestul țării infectat cu virusul West Nile, internat la Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Pacientul, în vârstă de 50 de ani, din județul Timiș, a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, acuzând simptomatologie specifică unei boli infecțioase. A fost internat în Secția de Boli Infecțioase a unității sanitare și i-au fost recoltate probe de sânge care au fost analizate în laboratorul Spitalului Victor Babeș. Diagnosticul de suspiciune a fost confirmat, după ce au fost detectați anticorpi de tip Imunoglobulină (IgM).

29 August 2023
Biroul de comunicare

Spitalul Victor Babeș Timișoara reia proiectul unic în România de investigare gratuită pentru cancer de sân a femeilor internate în unitatea sanitară. Evaluarea imagistică se face la patul pacientelor

Din această săptămână, reluăm campania desfășurată anul trecut, pe o perioadă de 3 luni, prin care pacientelor internate în Spitalul Victor Babeș Timișoara le-au fost efectuate gratuit ecografii de sân. Mai mulți medici radiologi vor merge în saloanele unde sunt internate femei și vor face investigația imagistică la patul pacientelor. Cancerul de sân este a două cauză de mortalitate în bolile oncologice. Statisticile arată că, în fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această afecțiune malignă care, dacă este depistată într-un stadiu incipient, poate fi tratată, iar rata de supraviețuire poate să ajungă și la 95 la sută.

24 August 2023
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș va putea oferi o evaluare completă în cazul cancerelor de plămân. În unitatea sanitară va funcționa un compartiment de diagnostic molecular

Scopul compartimentului de diagnostic molecular este acela de a completa seria de teste care se făceau până acum în unitatea sanitară cu teste moleculare pentru pacienții cu cancer pulmonar.

11 August 2023
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara va contribui la realizarea unui Registru Național pentru pacienții cu sindrom Lynch. Va fi creat un centru pilot

Sindromul Lynch este o afecțiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică (mutație) ce poate declanșa boala. Pacienții afectați de sindromul Lynch prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere.

4 August 2023
Biroul de comunicare

Mamografii gratuite, la Spitalul Victor Babeș Timișoara, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate prin care, din această lună, mamografiile pot fi făcute gratuit, în baza unui bilet de trimitere și a unei programări telefonice prealabile.

18 Iulie 2023
Biroul de comunicare

Angio CT, procedura imagistică ce utilizează raze X pentru vizualizarea vaselor, arterelor din corp. Investigația se realizează la Spitalul Victor Babeș Timișoara pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist

Angiografia prin tomografie computerizată sau Angio CT este tehnica medicală ce combină imagistica prin computer tomografie (CT) cu injectarea unei substanțe de contrast (iodată) pentru a oferi imagini detaliate ale sistemului vascular. Investigația permite identificarea zonelor „blocate” ale vaselor de sânge, depistarea unui anevrism sau a plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Procedura este una neinvazivă, de scurtă durată, comparabilă cu cea a unei examinări de computer tomograf obișnuite.

11 Iulie 2023
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara va beneficia de cea mai modernă și performantă tehnică de imagistică prin rezonanță magnetică. Aparatul IRM 3 Tesla va fi unicul de acest fel dintr-o unitate sanitară publică din vestul României

Investigația prin Rezonanță Magnetică 3 Tesla oferă cea mai nouă și cea mai performantă analiză imagistică a corpului uman. Acest aparat RMN utilizează un câmp magnetic dublu prin com-parație cu dispozitivul aflat acum în dotarea unității sanitare, care are 1,5 Tesla. Astfel, are loc o scanare ce oferă imagini de mare precizie a organelor investigate.

4 Iulie 2023
Biroul de comunicare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș - singura unitate sanitară publică din vestul țării unde se pot realiza consulturi și recoltări pentru testări genetice pentru adulți, dar și urmărirea pacienților cu risc de cancer

Statisticile arată că aproape 10% dintre bolile oncologice au o cauză genetică. Sunt peste 50 de sindroame ereditare de tip neoplazic. Printre cele mai frecvente afecțiuni oncologice ereditare se numără cancerul de sân, bolile oncologice din sfera ginecologică, cancerul de colon, de ficat, pancreas sau de rinichi.

23 Iunie 2023
Biroul de comunicare

Evaluarea pneumologică este obligatorie pentru șoferii profesioniști ce au permis de conducere categoriile C și E

Printre investigațiile medicale pe care trebuie să le facă șoferii profesioniști, cei care vor să dobândească sau să își reînnoiască permisul pentru a putea conduce camioane sau mijloace de transport în comun, se numără și consultul unui medic pneumolog.

23 Mai 2023
Biroul de comunicare

Elita medicilor infecționiști din România, la Timișoara, la Conferința Națională de Boli Infecțioase

HIV/SIDA, hepatite, infecții de sistem nervos central, boli eruptive, gastro-enterocolite, gripa porcină sau aviară, COVID 19 sau variola maimuței. Acestea sunt doar câteva dintre bolile infecțioase care, în ultimii 30 de ani, au dus la decesul a milioane de oameni. Statisticile arată că, în aceeași perioadă, au apărut câteva zeci de boli noi, pentru care încă nu există tratament specific.

3 Mai 2023
Biroul de comunicare

A reînceput sezonul căpușelor. În ultimele două săptămâni, aproape 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de la Spitalul Victor Babeș Timișoara după ce au fost mușcate de insectele parazite

Începând cu luna aprilie și până în noiembrie, căpușele sunt active. Insectele trăiesc în zonele cu iarbă înaltă, dar și în cele cu umiditate ridicată. Odată cu creșterea temperaturilor, au apărut și primele cazuri. Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung. Odată lipite de trup, pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni.

28 Aprilie 2023
Biroul de comunicare

"Să atingem ținta zero cazuri de malarie. Investiți. Inovați. Implementați". 25 aprilie, Ziua Mondială de luptă împotriva malariei!

619.000 de persoane ucise de malarie. 247 de milioane de cazuri noi de malarie. Aproape 80% dintre cei care au fost uciși de această maladie sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani. Sunt cifrele anului 2021 raportate de Organizația Mondială a Sănătații.

25 Aprilie 2023
Biroul de comunicare

24 Martie 2023 – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

Statisticile arată că Tuberculoza (TB) rămâne cel mai de temut ucigaș infecțios la nivel mondial, în fiecare zi peste 4300 de persoane pierzându-și viața din cauza acestei boli care poate fi prevenită și vindecată. Totodată, aproape 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de TB. Cu toate acestea, eforturile conjugate de luptă pentru combaterea acestei maladii și politicile promovate la nivel mondial au dus la salvarea, doar în ultimul sfert de veac, a peste 74 de milioane de vieți.

24 Martie 2023

Un examen imagistic de plămân în doar 6 secunde. Este performanța noului Computer Tomograf care a intrat în dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului Victor Babeș Timișoara

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost pus în funcțiune cel de-al doilea Computer Tomograf. Aparatul, de ultimă generație, vine în completarea dotărilor deja existente în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al unității sanitare, permițând furnizarea unor servicii medicale complete, la standarde înalte.

9 Martie 2023
Biroul de comunicare

Ziua internațională a bolilor rare

Peste 30 de milioane de europeni sunt înregistrați în evidențele medicale ca având o boală rară. Până acum, au fost descoperite 8000 de maladii care au fost incluse în categoria afecțiunilor rare. 80 la sută dintre acestea sunt atribuite unei cauze genetice, restul fiind produse de infecții, alergii, dar și de factori de mediu. Mai bine de jumătate dintre pacienții cu boli rare sunt copii.

28 Februarie 2023
Biroul de comunicare

Bebeluși gemeni, de doar o lună, printre pacienții internați cu gripă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Jumătate dintre bolnavii cu infecții respiratorii ajunși în Ambulatoriu, în ultimele zile, au fost internați

Numărul cazurilor de gripă continuă să rămână ridicat în Timiș. În fiecare zi, în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș ajung pacienți cu forme medii și chiar severe de boală.

9 Februarie 2023
Biroul de comunicare

Copil în vârstă de 7 ani cu o boală rară, internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Medicii luptă pentru vindecarea lui

Copilul suferă de varicelă hemoragică, o maladie foarte rară. În cazul băiețelului, boala vine pe fondul unei afecțiuni oncohematologice. Deosebirea majoră față de varicela “obișnuită” este aceea că veziculele ce apar pe corp în boala infecțioasă devin hemoragice.

2 Februarie 2023
Biroul de comunicare

Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Peste 5000 de pacienți internați, aproape 22.000 de consulturi în Ambulatoriu și peste 15.000 de internări de zi. După doi ani în care bătăliile pe care cadrele medicale din Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara le-au dus, în cea mai mare parte, împotriva coronavirusului, anul 2022 a însemnat revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile. Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase.

23 Ianuarie 2023
Biroul de comunicare

Diagnostic complet pentru identificarea tipului de tumoră pulmonară. Laboratorul de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara a implementat imunohistochimia ca tehnică de investigație

Din acest an, pacienții cu suspiciune de cancer bronhopulmonar pot obține un diagnostic complet și de precizie în urma investigațiilor făcute în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș Timișoara.

9 Ianuarie 2023
Biroul de comunicare