Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
  • 11 Noiembrie 2021
  • Biroul de comunicare

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei

Responsive image

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde. Acesta este bilanțul cumplit al unei boli vindecabile care ucide, însă, anual, sute de mii de copii cu vârsta mai mică de 5 ani. Practic, pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios căruia îi cad victime deopotrivă copii și adulți. În medie, boala ucide mai mulți copii decât malaria, SIDA și rujeola la un loc. Peste 50 la sută dintre decesele cauzate de pneumonie sunt asociate poluării. Și, cu toate acestea, pneumonia este ușor de prevenit și de tratat.

Cauzele pneumoniilor sunt multe și diverse. Pe de-o parte, sunt cele infecțioase, și vorbim de virusuri, bacterii, fungi, și, pe de alta, neinfecțioase, de exemplu radiații, substanțe chimice și chiar medicamente. Cele mai frecvente sunt însă pneumoniile generate de virusuri și bacterii. Vorbim de pneumococul de la care vine și denumirea de pneumonie, de haemophilus, legionella și altele. Factorii de risc includ: vârstele extreme, sub 5 ani sau peste 65 de ani, comorbiditățile cronice, infecția virală respiratorie concomitentă sau, în antecedentele apropiate, fumatul, abuzul de alcool și chiar condițiile de trăi în locuințe supraaglomerate, neventilate.
Responsive image
- prof.dr.Voicu Tudorache, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Copiii cu forme severe de pneumonie au nevoie de oxigen suplimentar. Nu puține sunt însă țările în care aparatele cu flux ridicat de oxigen sunt o raritate.

Baza tratamentului pneumoniei îl constituie antibioticele. Folosirea nejudicioasă a acestora a făcut ca, în unele zone, între 30 si 50% dintre cei infectați să dezvolte tulpini de pneumococ rezistente la penicilină. Din acest motiv, se folosesc adesea asocierile de antibiotice. Majoritatea pneumoniilor sunt forme ușoare, tratabile în ambulator, sau moderate, necesitând tratament în spital. Totuși, 10% dintre pacienți dezvoltă o formă gravă, jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de Terapie Intensivă.
- prof.dr.Voicu Tudorache, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Ca și în cazul COVID 19, vaccinarea este cea mai eficientă soluție de prevenire a îmbolnăvirii. Cele mai îngrijorătoare semnale, precum și cele mai multe victime vin din comunitățile sărace, acolo unde apa este un lux sau poluarea depășește cu mult limitele admise.

Obiectivul organizațiilor mondiale din domeniul sănătății este eliminarea deceselor cauzate de pneumonie până în 2030.