Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
  • 23 Aprilie 2024
  • Biroul de comunicare

„Boala Obrajilor Pălmuiți” - afecțiunea ce are o contagiozitate de peste 90%. Primii pacienți, din acest an, au fost consultați în camera de gardă a Spitalului Victor Babeș Timișoara

Parvoviroza Umană (cunoscuta drept Boala Obrajilor Pălmuiți sau Eritemul infecțios) este o afecțiune extrem de contagioasă, care se transmite prin aer, prin contactul direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, picături de salivă sau secreții nazale, ori prin atingerea obiectelor contaminate. Boala este declanșata de PV 19( Parvovirus 19). Perioada de incubație este între 4 zile și două săptămâni, acesta fiind intervalul de timp între momentul în care o persoană este expusă la virus și debutul simptomelor.

Boala afecteaza in special copiii si este mai prezenta in timpul lunilor de primavara si toamna. I se mai spune si a cincea boala dintre bolile copilariei, si asta pentru ca este una dintre cele mai frecvente eruptii virale la cei mici, dupa rujeola, scarlatina, rubeola si oreion. Si, chiar daca este specifica varstei de gradinita sau scolare, exista din ce in ce mai multe cazuri in care persoane adulte sunt infectate. Iar in cazul lor poate determina aparitia unor complicatii, chiar majore. La femeile gravide poate declansa avortul spontan sau poate afecta fatul, in special in primul trimestru al sarcinii.
Responsive image
prof.dr.Voichița Lăzureanu - medic primar boli infecțioase - șef Secție Boli Infecțioase II, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Simptomele Parvovirozei Umane pot varia și pot include febră, erupții cutanate, congestie nazală, dureri de cap și articulare, îndeosebi la articulațiile „mici”, oboseală și uneori dureri de gât. Diagnosticarea afecțiunii se realizează prin identificarea in laborator a anticorpilor IgM antiPV-19.

Caracteristic acestei afectiuni este eritemul ce apare la nivelul fetei, si anume o inrosire a obrajilor. E ca si cum pacientul ar fi fost palmuit. De aici si numele afectiunii, Boala Obrajilor Palmuiti. Trebuie spus ca este o boala extrem de contagioasa. De exemplu, daca intr-o clasa, un elev, sau, la gradinita, un copil se infecteaza, in cateva zile majoritatea copiilor vor trece prin boala. Din fericire, la copii, boala este usoara si se rezolva, de obicei, fara complicatii majore. Dar, la adulti poate sa apara anemia plastica temporara, o scadere a numarului de celule rosii din sange.
prof.dr.Voichița Lăzureanu - medic primar boli infecțioase - șef Secție Boli Infecțioase II, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

În majoritatea cazurilor Boala Obrajilor Pălmuiți trece de la sine și nu necesită tratament specific. Administrarea de medicamente antipiretice sau antiinflamatorii poate însă ajuta la gestionarea simptomelor. În cazurile severe sau în cazul unor complicații asociate, poate fi necesară monitorizarea și tratamentul în spital.

imagine