Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image
  • 24 Martie 2024
  • Biroul de comunicare

Boala Sărutului – afecțiunea prin care am trecut peste 95 la sută dintre noi

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este un semnal de alarmă pentru a conștientiza amploarea și gravitatea acestei afecțiuni.

Tuberculoza (TB) este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, boala provocând decesul a aproape un milion și jumătate de oameni în fiecare an, îndeosebi în țările în curs de dezvoltare.

24 martie 1882 este ziua în care doctorul Robert Koch a înștiințat comunitatea medicală despre descoperirea cauzei acestei afecțiuni, bacilul care provoacă boala. În momentul anunțului lui Koch la Berlin, tuberculoza îngenunchea Europa și continentul american. Unul din șapte oameni mureau din cauza acestei maladii. Descoperirea lui Koch a deschis calea către diagnosticarea și vindecarea TB. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei reprezintă încă un mijloc de prezentare a consecințelor devastatoare asupra sănătății, dar și sociale și economice produse de această afecțiune. Este, totodată, un îndemn pentru a intensifica eforturile de a pune capăt 'epidemiei globale' de TB. Această zi a fost adoptată pentru a inspira speranța, a pune cât mai repede în practică inovațiile apărute în urma cercetărilor, a accelerării acțiunilor pentru investiții sporite, o absorbție mai rapidă a noilor recomandări ale OMS și intensificarea colaborărilor multisectoriale pentru combaterea tuberculozei.
Responsive image
dr. Adriana Socaci - medic pneumolog coordonator tehnic județean Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei

Deși eforturile conjugate la nivel mondial pentru combaterea bolii au salvat 75 milioane de vieți, din anul 2000 până în prezent, totuși, TB rămâne una dintre cele mai teribile boli, în fiecare zi peste 4.300 de persoane pierzându-și viața din cauza acestei maladii.

În România, Ministerul Sănătății consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică, astfel că activitățile de combatere a răspândirii acesteia, prevăzute în Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei - diagnosticul și tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacților acestora, tratamentul preventiv, activitățile de informare, educare, comunicare și suportul social sunt gratuite și urmăresc asigurarea serviciilor centrate pe pacient, în conformitate cu recomandările OMS. Readucerea Tuberculozei în centrul atenției politice trebuie să acționeze ca o oportunitate de a „reconstrui diferit”, folosind lecțiile învățate în pandemie, care să determine adoptarea rapidă a noilor tehnologii, a noilor tratamente și a celor mai eficiente modele de intervenție pentru combaterea TB în întreaga regiune.
dr. Adriana Socaci - medic pneumolog coordonator tehnic județean Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei

Atingerea țintelor OMS de a pune capăt tuberculozei a devenit mai dificilă în ultimii ani, prin urmare necesită mai multă implicare. Răspunsul la TB trebuie să fie unul sistemic, prin abordarea de modele noi pentru asigurarea serviciilor medicale, a depistării pacienților, aprovizionarea cu medicamente, dar și folosirea unor sisteme informatice pentru colectarea datelor și monitorizarea bolnavilor.

Pentru controlul Tuberculozei, ca problemă globală de sănătate publică, la nivel național, este absolut necesară abordarea multisectorială a problemei, aducând laolaltă instituțiile statului – Ministerul Sănătății, PNPSCT, organizații științifice, organizații internaționale, dar și organizații nonguvernamentale.